PRIMARIA COMUNEI COSTACHE NEGRI

Judetul Galati

PREZENTARE LOCALA

    Comuna Costache Negri fosta Manjina este situata in centrul judetului Galati pe Drumul Judetean 251 la distanta de 45 km de Municipiul Galati si 35 Km de Municipiul Tecuci.
    Satul Manjina, atestat documentar in a doua jumatate a secoluluiXIX, ca urmare a improprietaririlor din acea perioada s-a dezvoltat de-a lungul Paraului Gologanu, care-l strabate de la nord la sud.
    Costache Negri, a fost proprietarul mosiei Manjina, iar in conacul lui din aceasta localitate au avut loc traditionalele intalniri ale carturarilor romani din deceniul al patrulea al sec al XIX-lea. Intalnirile patriotilor romani din toate provinciile romanesti au facut din Manjina un leagan al Revolutiei de la 1848 si al Unirii de la 1859. Finantarea de catre Costache Negri a multor actiuni patriotice l-a determinat sa vanda mosia. Prin Decret semnat de maresalul Ion Antonescu la 23 august 1943, casa de la Manjina a lui Costache Negri, a devenit monument istoric. Din 1968 in casa functioneaza muzeul memorial Costache Negri.
    Localitatea poarta numele marelui patriot si revolutionar Costache Negri, pe care indraznesc sa-l citez "A munci si a trai, asta-i singura mea dorinta, caci tie pot sa-ti spun fara sa fiu invinovatit de fatarnicie: am fost intotdeauna impotriva sistemului cu privilegiati trandavi, care traiesc pe socoteala muncii altora si care nu au alta grija decat aceea de a gasi inselatorii pentru a mentine vesnic aceasta stare de lucruri …” Costache Negri catre Vasile Alecsandri - Manjina 14 octombrie 1854.
    In prezent comuna Costache Negri are o populatie de 1650 locuitori in 900 gospodarii si suprafata de 107 ha intravilan. Terenul agricol extravilan este de 2680 ha din care vie 147 ha si 175 ha pasune. Cel mai important domeniu de activitate de pe raza comunei fiind agricultura, informez ca totalul de 2.680 ha suprafata agricola a comunei a fost exploatata de 5  asociatii agricole.
    Efectivele de animale la finele anului 2006:
  • Bovine - 530 capete
  • Porcine - 853 capete
  • Ovine - 1836 capete
  • Cabaline - 233 capete
  • Caprine - 210 capete
  • Pasari - 23.000 capete.